# pageviews

maandag 30 januari 2012

Global PortDay 2012 in stijl gevierd

Een maand geleden ving ik via twitter een wel heel bijzondere dag op. Vrijdag 27 januari 2012 is dé speciale dag voor Port! Een dag ter ere van deze unieke en soms wat vergeten wijn uit Portugal, nou daar is Tafel7 op ingegaan. Samen met hebben we op gepaste wijze Global PortDay gevierd. Het komt overwaaien vanuit de VS, en ik hoop dat meer Nederlanders dit gaan oppakken, wij hebben alvast de eerste aanzet gegeven. Afgelopen vrijdagavond zaten wij er klaar voor, in de kelder van Kef, hebben we het glas omhoog gehouden en de port vergezeld met een 3 gangen van kaasjes. Tafel7 had een heerlijke kaas+port proeverij bij Fromagerie Kef geboekt en aan tafel maakten de gasten er een succesje van. Deze proeverij is voor herhaling vatbaar. Dus hiep hiep hiep... in 2013 vieren wij zeker wéér Global PortDay. Lees nog even wat we geproefd hebben, Tot volgend jaar.

Wat hebben we geproefd

De 1e gang kaas met 
Fonseca Tawny Port (prima port voor thuis!)
Morbier (met aslaagje)
Gelderse vallei schapen kaas belegen
Texelse schapenkaas oud
Chambrolet geitenkaas oud

De 2e gang kaas met 
(de Zuid Afrikaanse verrassing!)- portwijn Upland Cape Ruby:
Roodschimmel kazen, worden gewassen met zout.
Stinking bishop (ook nog met peer gewassen)
Epoisse roodflora en met Marc de Bourgogne gewassen
Maroilles
Gruyère alpage (zomerkaas, koeien moeten buiten grazen)
Testun al barolo (gemengd koe en ? geperst in most van de barolo)

Het bordje charcuterie:
Van Brandt & Levi (uit de Beemster)
Worst van Nederlandse varkens met chili en met lavendel
Rillette
Paté (pas op met kogeltje)

De 3e gang kaas met 
Quinta do Pégo Vintage 2007 (een heel goed jaar, nu al lekker, vanaf 2009 rijping op fles, de echte vintage smaak komt nog is tot 2020 te bewaren):
Blauwschimmel kazen
Membrillo kweeperen gelei
Oude beemster (waar koude thee aan is toegevoegd)
Gorgonzola dolce
Bleu d'auvergne
Stickelton (rauw melkse stilton)
Stilton

in de kelder bij Kef
de Douro rivier met wijngaarden
dit hebben we geproefd
uitleg van Lonneke
TIP: de rillette is hier heerlijk!
buiten ruik je al waar je moet zijn
jammer van het 3e plankje is geen foto
ergens tussen de gangen door

Geen opmerkingen:

Een reactie posten